Nieuwsberichten

12.01.2016 - Neerleggingskosten jaarrekening onderneming voor 2016

De meeste vennootschappen met rechtspersoonlijkheid moeten hun jaarrekening neerleggen bij de Balanscentrale van de Nationale Bank van België. De kosten voor die openbaarmaking worden elk jaar geïndexeerd. Ondernemingen betalen vanaf 2016 opnieuw iets meer voor het neerleggen van hun jaarrekening.
Lees meer

10.01.2016 - Kleine ondernemingen in de btw: drempel naar 25.000 EUR

Kleine ondernemingen zijn van btw vrijgesteld, ze moeten geen btw aanrekenen maar mogen ook geen btw aftrekken. Daardoor ontsnappen ze aan heel wat administratieve verplichtingen. Ondernemingen die een jaarlijkse omzet hebben lager dan 15.000 EUR zijn een kleine onderneming voor de btw. De drempel wordt verhoogd tot 25.000 EUR vanaf 1 januari 2016. Daardoor komen er dus heel wat kleine ondernemingen bij. Tijd dus om nog eens te bekijken wie of wat een kleine onderneming precies is.
Lees meer

06.01.2016 - Co-ouderschap: een goede fiscale regeling?

Bij co-ouderschap verdelen gescheiden ouders de zorg over hun kinderen. De ouders maken niet langer deel uit van hetzelfde gezin, maar zorgen wel beide evenveel voor hun gemeenschappelijke kinderen. De kinderen verblijven de ene week bij de ene ouder, de andere week bij de andere ouder. Daarnaast kunnen de ouders ook fiscaal voor co-ouderschap kiezen: ze hebben dan allebei recht op de helft van de verhoging van de belastingvrije som voor kinderen ten laste. Ze kunnen met andere woorden de kinderen elk voor de helft aftrekken.
Lees meer

02.01.2016 - Moet ik bang zijn van de kaaiman(taks)?

In de zomer van 2015 werd de kaaimantaks goedgekeurd. Met deze taks kan de fiscus Belgische rijksinwoners belasten op hun deel van het inkomen van bepaalde buitenlandse juridische constructies. Moet u bang zijn van deze nieuwe belasting? Of met andere woorden: welke belastingplichtigen en constructies vallen onder de kaaimantaks?
Lees meer

23.12.2015 - Bestuurders-rechtspersonen altijd btw-plichtig vanaf 1 april 2016

Een bestuursmandaat in een vennootschap kan zowel door een natuurlijk persoon als door een rechtspersoon (bv. een andere vennootschap) waargenomen worden. Als een rechtspersoon als bestuurder optreedt, verricht hij een dienst die in principe aan btw onderworpen is. Voorlopig moeten deze rechtspersonen toch geen btw aanrekenen omdat de fiscus zich soepel opstelt. Vanaf 1 april 2016 zal deze administratieve tolerantie vervallen en moeten bestuurders-rechtspersonen altijd btw aanrekenen.
Lees meer

22.12.2015 - Naast de kleine, kennen we binnenkort ook de microvennootschap

Kleine vennootschappen kunnen in België op heel wat bijzondere (fiscale) maatregelen rekenen. Jarenlang werd om te bepalen of een vennootschap klein was gekeken naar artikel 15 van het Wetboek van Vennootschappen. Dat artikel wordt nu gewijzigd. Op basis van Europese regelgeving komen er nieuwe criteria. Daardoor ontstaat er naast de kleine en de middelgrote ondernemingen (de kmo’s) een nieuwe vorm: de microvennootschap.
Lees meer

19.12.2015 - Komt er een speculatietaks?

Particulieren die een meerwaarde realiseren op aandelen, betalen daar in de meeste gevallen geen belasting op. Aan deze vrijstelling komt echter vanaf 1 januari 2016 een einde voor bepaalde aandelen, want dan treedt de algemene meerwaardebelasting op beursgenoteerde aandelen in werking. We geven een overzicht van de effecten die aan deze ‘speculatietaks’ worden onderworpen en degene die er aan ontsnappen. De onderstaande uitleg is gebaseerd op de plannen van de regering zoals ze nu voorliggen. Er kunnen nog wijzigingen volgen, waar we u uiteraard van op de hoogte houden.
Lees meer

17.12.2015 - Voorwaarden voor Vlaamse subsidies strenger

De Vlaamse regering heeft haar steunregimes afgestemd op de Europese Algemene Groepsvrijstellingsverordening. Ondernemingen in moeilijkheden hebben geen recht meer op ecologiesteun, strategische ecologiesteun, steun voor opleiding en advies in het kader van de kmo-portefeuille, transformatiesteun, of steun voor de oprichting en werking van bedrijvencentra en doorgangsgebouwen voor starters. Ook ondernemingen die niet in moeilijkheden verkeren, maar die in een procedure tot terugvordering van overheidssteun zijn verwikkeld, kunnen niet meer rekenen op Vlaamse subsidies.
Lees meer

17.12.2015 - Onroerende verhuur en bijkomende prestaties: hoe zit het met de btw?

Onroerende verhuur is vrijgesteld van btw. Maar niet elke terbeschikkingstelling van een onroerend goed kan zomaar als een onroerende verhuur worden beschouwd. Wat bijvoorbeeld als de verhuur gepaard gaat met andere diensten, bv. een terbeschikkingstelling van een kantoorruimte die gepaard gaat met het onderhoud, conciërgediensten, levering van elektriciteit en gas. Dan wordt de situatie anders. We bekijken hoe het dan zit met de btw.
Lees meer

15.12.2015 - Een geschil met de fiscus: naar de rechtbank, het hof van beroep en Cassatie

Als u een geschil heeft met de fiscus, moet u in de eerste plaats bij hen zelf aankloppen om een oplossing te vinden. Daarvoor moet u een bezwaarschrift indienen. Uw argumenten worden dan onderzocht door een inspecteur, waarna de gewestelijk directeur een uitspraak doet. Maar wat dan als u het met zijn beslissing ook niet eens bent? Dan kan u nog altijd naar de rechter stappen.
Lees meer

11.12.2015 - Bedrijfsvoorheffing: starters moeten BV niet volledig doorstorten

De programmawet van 10 augustus 2015 bevatte heel wat incentives voor startende ondernemingen. Twee daarvan wilden vooral investeringen in start ups aanmoedigen: een belastingvermindering voor wie instapt in het risicohoudend kapitaal en een vrijstelling voor wie een krediet verleent aan een starter. Ook aan de startende ondernemingen zelf werd gedacht: zij krijgen een gedeeltelijke vrijstelling van de doorstortingsverplichting van de bedrijfsvoorheffing.
Lees meer

07.12.2015 - Het belang van een aangifte van schuldvordering bij faillissement

Als uw schuldenaar failliet wordt verklaard, mag u niet treuzelen. U moet een aangifte van schuldvordering indienen in het faillissement. Wie te laat zijn schuldvordering indient of zijn schuldvordering niet correct bewijst, verliest zijn kans op vergoeding.
Lees meer

04.12.2015 - Hoe de aankoop van onroerend goed bestemd voor verkoop boekhoudkundig verwerken?

De bestemming die de vennootschap aan een aangekocht onroerend goed geeft, is bepalend voor de boekhoudkundige verwerking. Wordt het onroerend goed duurzaam voor de bedrijfsuitoefening gebruikt, dan wordt dit goed opgenomen onder de vaste activa. Maar als het goed voor verkoop is bestemd, wordt dit goed onder de voorraden opgenomen. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen geeft tekst en uitleg.
Lees meer

01.12.2015 - De geïndexeerde loonbedragen voor 2016

De geldigheid van verschillende bedingen in arbeidscontracten wordt bepaald door loonbedragen die jaarlijks worden geïndexeerd. De nieuwe loonbedragen van toepassing vanaf 1 januari 2016, zijn op 4 november 2015 in het Belgisch Staatsblad verschenen. Na de invoering van het eenheidsstatuut zijn deze loonbedragen nog relevant voor het scholingsbeding, het niet-concurrentiebeding en het scheidsrechterlijk beding.
Lees meer

30.11.2015 - Kilometerheffing voor vrachtwagens komt er vanaf 2016

Er is al een hele tijd sprake van, maar vanaf 2016 gaat het ook echt gebeuren. In heel België zal er een kilometerheffing opgelegd worden aan binnenlandse en buitenlandse vrachtwagens. Deze nieuwe regeling zal de heffing via het eurovignet vervangen vanaf (voorlopig onder voorbehoud) 1 april 2016. De heffing is tegelijk federaal en gewestelijk. De heffing zal immers van toepassing zijn op het hele Belgisch grondgebied, terwijl de concrete regels bepaald worden door de gewesten (die ondertussen hun regels al in een decreet of ordonnantie hebben gegoten). De drie gewesten zullen wel moeten samenwerken en hebben daarvoor al een samenwerkingsakkoord afgesloten.
Lees meer

26.11.2015 - Een geschil met de fiscus: de behandeling van het bezwaarschrift door de administratie

In een vorige bijdrage legden we uit hoe u bij de administratie zelf een bezwaar kan aantekenen als u het oneens bent met de aanslag die de fiscus u wil opleggen. Nadat u als belastingplichtige het bezwaar correct heeft ingediend, komt de volgende stap: de behandeling van het bezwaar door de administratie. In deze bijdrage bekijken we hoe de rest van de procedure verloopt.
Lees meer

23.11.2015 - De nieuwe financieringsformules van Participatiefonds Vlaanderen

Op zoek naar een financiering voor uw nieuw project? Participatiefonds Vlaanderen heeft sinds 1 juli 2015 haar leningproducten aangepast. Het fonds biedt voortaan nog twee leningen aan: de nieuwe Startlening+ en KMO-cofinanciering. Ook middelgrote ondernemingen komen voortaan in aanmerking voor financiering via het Participatiefonds Vlaanderen.
Lees meer

20.11.2015 - Nieuwe feestdagenregeling voor uitzendkrachten

U weet dat uw werknemers tijdens de tien wettelijke, officiële feestdagen in principe niet mogen werken. Dit recht geldt ook voor uitzendkrachten. Als twee contracten voor uitzendarbeid bij hetzelfde bureau en bij dezelfde gebruiker worden onderbroken door een feestdag of vervangingsdag, heeft de uitzendkracht recht op die feestdag of vervangingsdag.
Lees meer

17.11.2015 - Leasing boekhoudkundig verwerken met de CBN

De boekhoudrechtelijke kwalificatie van een leasingovereenkomst is van belang om te bepalen welke boekhoudkundige verwerking moet worden toegepast. Op boekhoudkundig vlak verschijnt (financiële) leasing aan de actiefzijde van de balans van de leasingnemer. Alle andere transacties zoals huur en operationele leasing, die niet aan de voorwaarden van financiële leasing voldoen, worden boekhoudkundig als huur behandeld. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen heeft onlangs een (overzichts)advies 2015/4 gepubliceerd met de belangrijkste principes met betrekking tot leasing.
Lees meer

15.11.2015 - Aanslag geheime commissielonen: administratie verstrengt weer ten opzichte van de soepelere wettekst

De aanslag geheime commissielonen blijft voor beroering zorgen. Eind vorig jaar leek er, na jaren van wetswijzigingen en administratieve toleranties, eindelijk rust te komen. In de zomer kwam de administratie echter met een circulaire die de nu soepele tekst van de wet, toch weer verstrengt. Wat zegt de administratie nu precies?
Lees meer

12.11.2015 - Karaattaks: een bijzonder belastingstelsel voor diamantairs

De regering heeft voor de diamantsector een bijzonder fiscaal regime uitgewerkt. Officieel heet dit bijzonder regime het diamantstelsel, maar in de volksmond wordt het nu al de karaattaks genoemd. De karaattaks is een heffing van 0,55 % op de totale omzet uit de diamanthandel die behaald wordt door diamantairs.
Lees meer

09.11.2015 - Fiscaalvriendelijk naar het werk met de fiets: over fietsvergoedingen en bedrijfsfietsen

Met de fiets naar het werk gaan, is niet enkel goed voor het milieu en uw gezondheid. Ook fiscaal is een verplaatsing met de fiets interessant. Als u van uw werkgever een fietsvergoeding krijgt, is die immers (gedeeltelijk) vrijgesteld. Daarnaast bieden sommige bedrijven hun personeel een bedrijfsfiets aan. Ook dat voordeel wordt niet belast.
Lees meer

06.11.2015 - Erfbelasting: waardering van beursgenoteerde aandelen in de nalatenschap

Een correcte waardering van een nalatenschap, is belangrijk om te weten hoeveel successierechten u moet betalen. Omdat de successierechten tot de bevoegdheden van de gewesten behoren, bepalen zij die waarderingsregels. Voortaan gebeurt de waardering van de beursgenoteerde aandelen in een nalatenschap in de drie gewesten tegen de beurswaarde. Brussel past nieuwe waarderingsregels toe voor de overlijdens sinds 1 september 2015 en volgt hiermee het voorbeeld van het Vlaams Gewest en het Waals Gewest.
Lees meer

02.11.2015 - Aangifte van een nalatenschap: welk gewest is bevoegd?

Het successierecht of zoals sinds kort de erfbelasting genoemd, is een belasting op erfenissen. Sinds begin dit jaar zijn de gewesten zelf bevoegd voor de inning van de successierechten. Waar u als erfgenaam successierechten moet betalen, wordt door de laatste fiscale woonplaats van de overledene bepaald.
Lees meer

30.10.2015 - Opeisbaarheid btw: weer wijzigingen vanaf 2016?

De regels in verband met de opeisbaarheid, en daarmee samenhangend de aftrekbaarheid, van de btw zijn de laatste jaren ettelijke malen gewijzigd. Sinds begin 2015 is het moment van de levering, de voltooiing van de dienst of de (gedeeltelijke) betaling doorslaggevend. Dat blijft echter in de praktijk voor moeilijkheden zorgen. Daarom zal de regelgeving vanaf 1 januari 2016 allicht opnieuw veranderen. De regering heeft al een voorontwerp van wet klaar.
Lees meer

27.10.2015 - Onbeperkt bijverdienen na je pensioen: het mag, maar wordt wel belast

Velen willen ook na hun pensioen nog aan de slag blijven, om zo hun pensioen wat aan te vullen. Vroeger werd bijverdienen na het pensioen echter niet echt beloond, omdat de gepensioneerde riskeerde zijn pensioenuitkering te verliezen. Die regeling werd door de regering Di Rupo al versoepeld. Vanaf 1 januari 2015 is de regeling nog soepeler geworden. Wie 65 is, mag vanaf nu onbeperkt bijverdienen.
Lees meer

25.10.2015 - Een geschil met de fiscus: een bezwaarschrift indienen

Heeft u een geschil met de fiscus? Heeft u een aanslag gekregen waar u het niet mee eens bent? Alvorens naar de rechtbank te trekken, moet u eerst bij de administratie zelf beroep aan tekenen. U kan een bezwaar indienen. Als u dat wil doen, moet u wel de volgende regels naleven.
Lees meer

23.10.2015 - Aanvullend pensioen: uitstel voor definitieve regeling Wijninckx-bijdrage

Als u voor een werknemer stortingen doet voor de opbouw van een aanvullend pensioen, moet u in bepaalde gevallen een bijzondere bijdrage van 1,50% betalen. Die zogenaamde "Wijninckx-bijdrage" wordt in twee fasen uitgevoerd. De inwerkingtreding van de tweede definitieve fase is uitgesteld tot 1 januari 2017.
Lees meer

19.10.2015 - Fraudebestrijding: subsidiaire aansprakelijkheid hoofdaannemer verder uitgebreid

Opdrachtgevers of aannemers in de bouw die voor werken in onroerende staat een beroep doen op een aannemer of onderaannemer met sociale of fiscale schulden, zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van die schulden. Sinds 28 augustus 2015 is de subsidiaire hoofdelijke aansprakelijkheid van de hoofdaannemer uitgebreid tot de opdrachtgever. Wat betekent dit in de praktijk?
Lees meer

16.10.2015 - Kilometervergoeding voor federale ambtenaren gedaald op 1 juli

De kilometervergoeding die voor federale ambtenaren geldt, wordt ook gebruikt als criterium voor de kilometervergoeding die aan werknemers mag worden betaald voor dienstverplaatsingen. Sinds 1 juli 2015 is deze vergoeding licht gedaald.
Lees meer

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  [33]  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49